top of page

Şekersiz, sütsüz 1.yaş doğum günü pastası


Sarp'ın 1. yaşı için kendisinin de yiyebileceği bir pastası olsun istedim. Meğer bu çok da kolay bir şey değilmiş. Bebeklere 1 yaşa kadar süt, şeker ve yumurta beyazı verilmiyor. Haliyle kek ve pastaların en temel malzemeleri elinizden alınmış oluyor. 1 senedir bunlara dikkat edeceğiz diye uğraşıyoruz, çocuk 1 yaşına girdiği gün bunları önüne verip, alerjisi vs varsa bunu doğum gününde öğrenmek istemedim. Şeker konusunda ise 1 yaş değil, gidebildiğim kadar gideceğim. Pastaya dönelim: Birkaç gün internette şekersiz, sütsüz ve mümkünse yumurta beyazı içermeyen bir tarif arayıp, aklıma yatan bir şey bulamayınca kendim bir tarif uydurmak durumunda kaldım. Hayatımda daha önce hiç pasta yapmadığım için bu ilk tecrübemin sonuçlarından bir hayli şüpheliydim ama ortaya çıkan pasta gayet güzel oldu. Sarp ilk pastasını bayılarak yedi, benim de içim rahat etti. Garantili olsun diye 2 ayrı tarif denemiştim. İkisi de lezzetli olunca Sarp da bol bol zarasız pasta yemiş oldu. Öncelikle şunu söyleyeyim: bu pastalar elbette lezzet olarak normalde yediğimiz pastalara pek benzemiyor ama şaşırtıcı şekilde ikisini de çok beğendik, yapıldıkları gün tamamını yedik. Sarp ise hayatında hiç böyle bir şeyler yemediği için çok mutluydu, pastaların ikisini de coşkuyla karşıladı.

Bu yazıda ilk pastanın tarifini veriyorum. Diğerine de bu başlık altından ulaşabilirsiniz. Naked cake'lere, yani etrafında şeker hamuru ya da herhangi bir kaplaması olmayan, pandispanyanın ve pasta katmanlarının dışarıdan göründüğü, üzeri genelde renkli meyveler ya da çiçeklerle süslü pastalara bayılıyorum. Bu pasta da eldeki malzemeler nedeniyle kendi kendine bir naked cake oldu :) Pastanın kek kısmı aslında kurabiye hamuru. Katmanlar arasında kullanılan renkli krema da gün kurusu ve kuru kayısı püresi. Malzemeler: Pastası için: 2 su bardağı tam buğday unu 2 yumurta sarısı 100 gr tereyağı 1 küçük çay bardağı yoğurt Çay kaşığının ucuyla karbonat Kreması için: 15 adet gün kurusu 15 adet kuru kayısı Üst süsleme için: 50 gr kadar labne (Ada marka organik labne kullandım) 25 gr kadar yoğurt Siz ihtiyacınıza göre bu miktarı değiştirebilirsiniz, labne yoğurdun 2 katı olacak şekilde karıştırabilirsiniz. En son üzerei için istediğiniz meyveler ve taze nane Yapımı: -Un ve tereyağını bir kaba alıp karıştırın ve yoğurun. (Ufalanan bir hamur elde edeceksiniz) -Ayrı bir kasede karbonatı yoğurda yedirin. -Yumurta sarısı ve karbonat eklenmiş yoğurdu hamura ekleyin, yoğurun. -Hamuru streç filme sarıp yarım saat kadar buzdolabında bekletin. -Dolaptan çıkardıktan sonra yapmak istediğiniz pastanın görüntüsüne göre bu hamuru merdaneyle açıp, kurabiye yapar gibi, bir kalıp yardımıyla parçalar çıkarın. (Ben 2 katlı bir pasta yapmak istedim. Daha büyük olacak alt kısmı için 4 büyük , üst taraftaki daha küçük kısım için de yine 4 küçük daire elde edecek şekilde hamurdan parçalar ayırdım, merdane ile açtım ve istediğim büyüklükte, yaklaşık 1 cm kalınlığında daireler kestim. Kurabiye kalıbınız yoksa dert etmeyin. Küçük tencerelerin kapakları, bardakların ağız kısmı işinizi halletmenize yeter. ) -Hamurdan elde ettiğiniz daireleri pişirme kağıdına alın ve önceden ısıtılmş fırında 180 derecede 20 dakika kadar, hamur renk değiştirene kadar pişirin. Çok pişmememesine dikkat edin, pasta keki olarak kullanılabilmesi için biraz yumuşak kalması gerekiyor. -Fırından çıktıktan sonra soğumaya bırakın. -Bu sırada iki ayrı küçük tencereye gün kurusu ve kuru kayısıyı üzerlerini geçecek kadar su ekleyerek kaynatın. Yumuşayınca tel süzgeç yardımıyla ikisini ayrı ayrı ezerseniz marmelat kıvamında, pasta katmanları arasında krema niyetine kullanabileceğiniz bir dolgu malzemesi elde etmiş olacaksınız. -Yine ayrı bir kapta labne ve yoğurdu karıştırın. Bu da üst süsleme olacak. -Kurabiyeler hazır olduğunda büyük daireleri üst üste, bir katta gün kurusu ezmesi, diğer katta kayısı dolgusu olacak şekilde yerleştirin. Kayısıların nemi kurabiyeleri yumuşatacak ve yarım saat sonra kurabiyeler pasta gibi bıçakla dilimlenecek hale gelecek. -Dilediğiniz kısımlara labne yoğurt karışımını yayıp, üzerini meyvelerle süslerseniz pastanız hazır!

İşte böyle. Birinci yaş elbette kutlamaya değer ama daha çok minikler, şeker vermeye değmez bence. Çocuklar zaten bu yaşta ne olup bittiğini hiç anlamıyor, genelde bu kutlamalar aileler ilk yaşı önemsediği için ve sonradan hatıra kalsın diye yapılıyor. Durum böyleyken çocuğa şeker yedirmeye gerçekten gerek var mı? Sonuç olarak lezzetli ve zararsız pasta olabiliyormuş. Ben doğum günü ya da diğer kutlama zamanları haricinde de bu tarifleri kullanarak pastalar yapacağım. Ben tarif ararken zorlandım, umarım bu tarifler benimle aynı durumda olanların işine yarar!


bottom of page