top of page

Parmesanlı bezelye salatası


Bezelyeyle olan maceramı geçenlerde şu yazıda anlatmıştım. Uzun süre Sarp bezelyeyi boğazına kaçmadan yiyebilir mi diye tereddüt yaşadıktan sonra artık sonunda huzura erdim. (Yine de hala iyice yumuşasın diye biraz fazla pişiriyorum!)

Bu ılık bezelye salatasını eskiden beridir yaparım. Et, tavuk, balık her şeyin yanına çok yakışır. Şimdi artık Sarp da bizimle birlikte yiyebiliyor.

Bezelye bebeklere 8.aydan itibaren serbest (siz de benim gibi korkuyorsanız alışana kadar biraz ezerek vermeyi deneyebilirsiniz.) Soğanlar 6. ay, dereotu ise 9.aydan itibaren serbest. Parmesan konusunda tam bir netlik yok. Yabancı kaynaklardan da araştırmaya çalıştım. Örneğin İtalya'da erken aylardan itibaren veriliyor. Ama tuzlu bir peynir olduğu için 1 yaşından önce vermeyi tercih etmeyebilirsiniz. 1 yaşından küçük bebekler için bezelyelere ev yapımı labne ya da lor eklenebilir. Bizim evde çok sevdiğimiz ve yemeklerde çok kullandığımız bir peynir olduğu için Sarp'a 1,5 yaşından sonra az az vermeye başladım.

Daha önce de bahsetmiştim, hangi ayda ne yenir konusunda BLW Türkiye'nin şu listesini temel alıyorum. Listede bulunmayan bazı şeyler içinse BLW Türkiye Facebook grubu çok faydalı. Hemen hemen tüm yiyecekler için detaylı bilgi bulabilirsiniz. Orada da parmesan verilmemesiyle ilgili bir bilgiye rastlamadım.

Tarife geçiyorum:

Malzemeler:

Yarım kilo bezelye

1 soğan

3 dal taze soğan

2 yemek kaşığı parmesan

1 avuç dereotu

3 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı:

Bezelyeleri yıkayıp ve bir tencerede yumuşayıncaya kadar haşlayıp, süzün

Soğanları ince kıyın

Zeytinyağını tencereye alın ve soğanları pembeleşinceye kadar kavurun

Üzerine yıkayıp süzdüğünüz bezelyeleri ekleyin ve birkaç dakika daha çevirin

İnce kıyılmış dereotunu da ekleyerek karıştırın ve en son üzerine parmesan rendeleyip ılık olarak servis edin.

Afiyet olsun!

bottom of page