top of page

Ferahlatıcı yaz çorbası: Gazpacho


Sarp genelde öğle yemeğinde çorba içiyor, yanında da yoğurt yiyor. Havalar ısındıkça klasik çorbalar biraz bunaltıcı olmaya başladı. Ne yapsam diye düşünürken aklıma İspanyolların ünlü soğuk çorbası Gazpacho geldi. Bence yazın hem çocuklar hem büyükler için en lezzetli ve pratikliğiyle kurtarıcı seçeneklerden biri. 

Gazpacho birçok farklı şekilde hazırlanabiliyor. İster büyük taneli, ister hafif pütürlü yapabilirsiniz. İçinde çiğ soğan olacağı için ben taneleri oldukça küçülttüm.

Size önereceğim küçük bir detay var: Domatesin içindeki asıl faydalı madde likopen, domates piştiği zaman açığa çıkıyor. Üzerine zeytinyağı ilavesiyle de emilimi artıyor. O nedenle ben hem kahvaltılarda hem de bu şekilde domatesin çiğ olarak kullanıldığı tariflerde genelde domatesi önceden pişiriyorum.

Bu tarifle 2-3 porsiyon çorba çıkıyor. Bence tüm ev için harika bir seçenek. Biz yapar yapmaz hepsini bitirdik.

Domates bebeklere alerjenliği sebebiyle 1 yaşından önce önerilmiyor. Soğan ve sarımsak 6. aydan, salatalık ve biberler ise 8. aydan itibaren serbest. Fesleğeni 7. aydan itibaren kullanabilirsiniz. Tam buğday ekmek 8. aydan itibaren kullanılabilir. Tarifte bulunan elma ve balzamik sirke için kesin bir bilgi bulamadım ama 1 yaşından sonra test ederek kullanılabileceği söyleniyor. Karabiberi 1 yaşından sonra kullanabilirsiniz. Daha önce de önerdiğim gibi yine taze çekilmiş karabiber önereceğim.

Bazı yiyeceklere ne zaman başlanabileceği konusunda bazen kültürler ve bölgeler arası farklar ortaya çıkıyor. Özellikle yabancı kaynaklar beni şaşırtıyor. Geçenlerde de parmesanla ilgili bu şekilde yazılar okumuştum. İtalyan mutfağında çok önemli malzemelerden biri olan ve sıklıkla kullanılan balzamik sirkenin İtalya'da çocuklara erken aylarda verilmeye başlandığı, sağlık için de çok olumlu etkileri olduğu söyleniyor. Balzamik sirke benim mutfakta severek kullandığım bir sirke türü ve 1 yaşından sonra Sarp'a da küçük miktarlarda kullanmaya başladım. Diğer yanda, uzun süredir ilikli kemik suyu hazırlıyorum (tarifi blogda bulabilirsiniz) ve hazırlarken sirke kullanıyorum. Bu ilikli kemik suyunu Sarp'ın yemek ve çorbalarında 9. aydan beri kullanıyorum. Sirke kullanırken önemli konulardan biri mümkünse ev yapımı ya da organik sirke olması.

Tekrar konumuza dönersek, gazpacho'yu hafif ekşi olarak daha çok seviyorum; o yüzden bu tarifte tat vermesi amacıyla 1 çay kaşığı elma sirkesi kullandım. En son üzerine birkaç damla da balzamik sirke ekledim. Asiditesinden dolayı sirke kullanımında tereddütü olanlar bunları tariften çıkarabilir. 

Malzemeler:

3 domates

1 büyük ya da 2 küçük salatalık

1 yeşil biber

1 kapya biber

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 küçük kuru soğan

1 diş sarımsak

3 dilim tam buğday ekmeğinin içi

1 çay kaşığı elma sirkesi

Bir tutam karabiber

Birkaç yaprak taze fesleğen

Üzerini süslemek için çok az zeytinyağı, biraz karabiber ve birkaç damla balzamik sirke. Ben birkaç küçük fesleğen yaprağı da ekledim. 

Hazırlanışı:

Yukarıda bahsettiğim gibi domatesin faydasını daha fazla almak için ben domatesleri önce kabaca doğrayıp, tavada biraz pişirdim ve üzerine 1 kaşık zeytinyağı ilave ettim.

Daha sonra domatesler soğuyunca listedeki tüm malzemeleri doğrayıp blender'a attım ve istediğim kıvama gelene kadar çektim. 

İşte bu kadar! Afiyet olsun :)

bottom of page