top of page

Fırında tavuk but/baget


Sanırım deneye deneye sonunda ideal fırında tavuk tarifime ulaştım. Üzeri çıtır çıtır, içi yumuşak tavuklar elde ediyorum, Sarp da çok severek yiyor. İsterseniz but, isterseniz de baget kullanabilirsiniz.

Daha önce bahsetmişimdir sanırım, aslında tavuk pek aradığım bir yiyecek değil ama Sarp'ın yemeklerinde çeşit olması için haftada 1 ya da 2 haftada bir pişirmeye çalışıyorum. Evde sıklıkla tavuk suyu hazırladığım için genelde düdüklüde bütün tavuk pişirip, bir kısmını o gün tüketiyoruz, bir kısmını da buzluğa atıyorum. Organik tavuk suyu ve buzluğa atmak için tavuk hazırlama ile ilgili daha önceki şu postumu okuyabilirsiniz. Fırında sağlıklı tavuk nugget tarifi de bizim evin favorilerinden. Ona da şuradan ulaşabilirsiniz.

Bu tarifle tavuğun derisini çıkarmıyoruz, kemikler deriler her şey birlikte pişiyor. Yiyeceğimiz zaman bu kızarmış deriyi sıyırınca altından yumuşacık pişmiş tavuk eti çıkıyor. Mahalledeki kedi ve köpekler de deriler ve kemiklerle mutlu oluyor :)

Günümüzde tavuklar yapay yemlerle beslenip, endüstriyel şekilde yetiştirildikleri için kendimiz yerken de çocuklarımıza verirken de tereddüt ediyoruz. Kafamızdaki soru işaretlerini yok etmenin yolu temin edebiliyorsak köy tavuğu ya da organik sertifikalı tavukları tercih etmekten geçiyor.

Tavuk eti bebeklere 9. aydan itibaren verilebiliyor. Biber 8. ay, soğan ve sarımsak 6. ay. Domates ve domates salçası 1 yaş üzeri bebekler için kullanılabiliyor. Daha küçük çocuklar için pişirilecekse bunlar eklenmeyebilir.

Malzemeler:

2 adet organik tavuk but ya da baget (toplam 1 kilo civarı)

2 soğan

2 kapya biber

5-6 cherry domates

Ekleyebileceklerinizi mevsime göre deiştirebilirsiniz. Dilerseniz 1-2 patates, yeşil biber ya da sevdiğiniz diğer sebzelerden ekleyebilirsiniz.

Terbiyesi için:

Yarım çay bardağı zeytinyağı

2-3 diş sarımsak

1 yemek kaşığı domates salçası (tuz ilavesi olmadığı için City Farm kullanıyorum)

1 yemek kaşığı tatlı biber salçası

2-3 yemek kaşığı yoğurt

1 çay kaşığı toz kekik

1 çay kaşığı toz tatlı kırmızıbiber

Dileyenler için tuz

Hazırlanışı:

Tavukları iyice yıkayıp kurulayın ve geniş bir fırın kabına alın

Büyük bir karıştırma kabında terbiye için tüm malzemeleri iyice karıştırın

Tebiyeyi tavuklarla iyice karıştırın

Fırın kabını streç filmle sararak buzdolabında 5 dakika bekletin

Sğre dolunca 4'e bölünmüş soğanı, dilediğiniz büyüklükte doğradığınız kapya biberleri ve ikiye kestiğiniz cherry domatesleri de fırın kabına ekleyin

Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 45 dakika civarı pişirin

Afiyet olsun!

bottom of page