top of page

Şekersiz doğum günü pastası


Sarp bu seneki doğum günü için aylar öncesinden heyecanlanmaya başladı. Sürekli "Şunu da davet edicem, şu da gelir mi, bu da gelsin" vs vs. evde sürekli bir doğum günü konuşması :) Tabii geçen senelerin aksine bu sene artık Sarp'ın bilinçli şekilde birlikte olmayı, oyunlar oynamayı sevdiği arkadaşları vardı ve geçen seneden bu seneye gördüğü doğum günü kutlamaları, mum üflemeler artık onu çok heyecanlandırıyordu.

Sarp'ın 1. ve 2. doğum günlerinde pastalarını ben yapmıştım (Tüm pastalara şuraya tıklayarak ulaşabilirsiniz), bu sefer çok daha kalabalık bir grup için pasta gerektiğinden nasıl yapsam, acaba altından kalkabilir miyim derken bir iki deneme sonunda ortaya bu pasta çıktı. Ben sonuçtan çok memnun kaldım, sanırım herkes de severek yedi. Son zamanlarda çok popüler olan naked cake'lere benzedi bence :)

Bu blogdaki hiçbir tarifte olmadığı gibi pastada da rafine şeker yok. Yalnız pastaya tat vermesi için hurma, dut gibi doğal şekerlerden bolca faydalandım, o nedenle pasta aslında şeker içermiyor diyemeyiz ama en azından sadece doğal şekerler içerdiğini söyleyebiliriz. Süsleme kısmı tamamen size kalmış. Sarp'ın aklı fikri, işi gücü kepçe ve kamyonlarda olduğu için ben süsleme konusunda fazla zorlanmadım. Üzerine oyuncaklarından birkaç tanesini kondurdum, oldu bizim pasta bir inşaat alanı! Benim gibi kepçeli inşaatlı bir pasta yapacaksanız, pastaya şekil verirken artan kısımları ufalayarak pastanın üzerinde inşaat toprağı olarak kullanabilirsiniz :)

Doğumgününde sanırım 35 kişiydik. Pasta yetti de arttı bile. Genelde biliyorsunuz pastanelerden aldığınız 10 kişilik pasta genelde 20 kişiye yeter. Ben normal bir dilim hesabıyla söylersem burada vereceğim malzemelerle 10-12 kişiye rahatça yetecek bir pasta hazırlayabilirsiniz. 10-12 kişilik pasta derken, fotoğraflarda görünen iki katlı pastanın üst katından bahsediyorum. Eğer fotoğraflardaki gibi iki katlı bir pasta hazırlamak isterseniz, küçük pasta için aşağıda vereceğim ölçüleri ve büyük pasta için bu ölçülerin 1.5 katını kullanarak bir de büyük pasta hazırlayın ve sonra iki pastayı üst üste yerleştirerek iki katlı pastanızı elde edin.

Tarife geçmeden önce, bir iki küçük not eklemek istiyorum. Pastanızı hazırladıktan sonra mutlaka buzdolabına dinlenmeye bırakın. Ben doğum gününü kutlayacağımız günden bir gün önce akşamdan hazırlayıp buzdolabına kaldırdım. Ertesi güne dokusu çok daha güzel oldu, tavsiye ederim. Küçük pasta için 20 cm'lik, büyük pasta için 26 cm'lik kelepçeli kek kalıbı kullandım.

Tarifte kullanılan dut, çocuklara 2 yaş sonrası verilebiliyor. Pastayı yapacak kişiler buna dikkat etmeli diyorum ve tarife geçiyorum!

Malzemeler:

Pandispanyası için:

1 muz

1 su bardağı kuru dut

1 su bardağı un (organik tam buğday kullandım)

10 adet hurma

2 yumurta

2 yemek kaşığı keçiboynuzu unu

1 çay bardağı süt

1 çay bardağı zeytinyağı

1 çay kaşığı karbonat (ve karbonatı aktive etmek için birkaç damla limon)

Kreması için:

200 gr labne

2 yemek kaşığı bal

1 yemek kaşığı pekmez

Süsleme için çilek

Hazırlanışı

Hurmaları küçük bir kaseye alın ve üzerini geçmeyecek kadar sıcak su ekleyip 10 dakika kadar beklemeye bırakın. Bu sürenin sonunda hurmaların çekirdeklerini çıkartın ve gerekiyorsa kabuklarını soyun.

Hurmaları içinde beklediği su ile birlikte rondoya alın ve homojen bir püre elde edene kadar çekmeye devam edin.

Geniş bir karıştırma kabında yumurtaları mikserle iyice çırpın (3-4 dakika kadar)

Dutu rondodan geçirin (olabildiği kadar küçük tanecikli hale getirmeye çalışın)

Yumurtaların üzerine rondodan geçirdiğiniz dutu ekleyin ve çırpmaya devam edin

Daha sonra üzerine süt, zeytinyağı, ezilmiş muz ve hurma püresini ekleyip tamamen karşına kadar çırpın

Daha sonra kuru malzemeleri (Un ve keçiboynuzu ununu eleyerek, karbonatı da üzerine birkaç damla limon damlattıktan sonra) karışıma ekleyin ve silikon ya da tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın

Karışımı yağlayıp unladığınız kelepçeli kek kalıbına boşaltın ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında 35 dakika kadar pişmeye bırakın.

Sürenin sonunda bir kürdanla pandispanyanın pişip pişmediğini kontrol edin ve kürdan kuru çıkarsa dışarı çıkarıp soğumaya bırakın (hala nemliyse 5'er dakikalık aralıklarla kontrol ederek pişirmeye devam edin)

Pandispanya soğuduktan sonra ikiye ayırabilirsiniz. Bunun en kolay yöntemi kürdan ve diş ipi kombinasyonu! Ben bunun için şu videoda izleyebileceğiniz yöntemi kullanıyorum, oldukça pratik oluyor.

Pastanın kreması için labneyi bir karıştırma kabına alıp mikserle iyice çırpın

Üzerine zevkinize göre, arada tadını kontrol ederek bal ve pekmez ekleyin. Ben 2 yemek kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı pekmez kullandım. Hazırladıktan sonra kabın üzerini streç filmle kaplayarak en az 1 saat buzdolabında bekletin.

Kestiğiniz pandisyanyaya bir spatula yardımıyla kremadan yeterli miktarda sürün ve üzerine yarıya kesilmiş çilekleri büyük kısmı dışarı bakacak şekilde dizin. Üzerine pandispanyanın diğer yarısını kapatın.

Pasta hazır! Buzdolabında dinlendirdikten sonra artık süsleyip, mumları üfleyebilirsiniz!


bottom of page